9 April 2009

KoRanG PeNaH CuBa TaK??


Kenapa puteri letak gmbo masak asam ikan pari + roti. Rasa2 kengkawanlah kan, dlm seumur idup kengkawan pernah tak mencuba @ jumpa org makan masak asam gan roti. puteri tak pernah cuba @ makan cenggini rupa. tapi nilah terjadi mlm semalam.....

Pas je maghrib, puteri terus masuk dapur tuk siapkan hidangan tuk dibedal. dah settle sume set up(cewahhh) mcm biasalah puteri panggillah papa & anak2 makan. menu mlm tadi very simple. hnya masak asam ikan pari gan tolo goreng.

ns yg dihidangkan tuk afiq, tak disentuh afiq. afiq terus capai roti & senduk kuah asam. puteri terus memerhatikan tingkah laku afiq. dah senduk kuah afiq terus duduk & terus mencicah roti ke kuah. aduhhh mcm ayat dlm novel lak..

terkezuttt puteri sekejap bila tgk afiq mkn cmtu. tak penah puteri buat. puteri tnyalah pd afiq :

puteri : heyyy mn ada org makan roti gan kuah asam.
afiq : perghhhhh...sedapppp. mama mn tau. afiq selalu mkn kt umah opah gayah (umah M.I.L)

sambil melopong, papa menyampuk :

papa : mama afiq je jakun. tak penah cuba. klu kt umah mak, mmg mkn gan roti.
puteri : ayoyo...org kuala ketil ni mmg pelik2 ar (kg halaman papa) selama ni tak penah pon afiq mkn cmni.
afiq : mmg ar. kt umah ni klu ada masak asam, mn ada roti. ari ni ada roti, afiq bedallah.

Bila tgk benda pelik ni, puteri terus ambik kamera & ambik gmbr2 ni. bukan apa takut pembaca2 blog puteri tak caya lak..

tapi mmg sungguhlah, puteri tak penah jumpa org makan roti gan masak asam. adakah ini makanan org2 utara @ mknan org2 dr kuala ketil kedah sahaja. Tolong kasi komen sikit kpd sesiapa yg penah cuba...

11 ulasan:

erlyda berkata...

yerrr saya penah try..sedappppp tauuuu huhuhuhu cekodok pisang cicah kuah asam pedas pun sedappp jugakkk..macam pelik tp sedapp di tekakku

PuTeRi BoNgSu berkata...

ehh yer ker erlyda. pasni nak cubalah..klu sedappp, maknanya ari2 kena masak asam jelah. hehehe

Hotmama berkata...

saya pernah try tau.mmg sedap.

PuTeRi BoNgSu berkata...

takleh jadik ni. btllah kata papa, puteri yg ketinggalan rupanya

yuyee cap limau berkata...

tak penah rasela kak..kalu roti mkn ngn sardin tu slalu la..sedap ke ek mkn ngn asam pedas??kn rase nie

PuTeRi BoNgSu berkata...

to dik yuyee- akak pon x cuba lg.klu roti cicah kuih durian tu pernah ler

shibam.blogspot.com berkata...

woit camner jadi menantu mak gayah tak tahu ni, aku pun dah lama terjebak tau

PuTeRi BoNgSu berkata...

ko lainlah kak shibam. ko menantu KESAYANGANNNN. Tu yg tau tu...wakaka

danishahumaira berkata...

oit mmg betul cakap laki ko tu aku sokong, memang ko jakun ha ha ha ha, sedap la weiiii

mawar berkata...

orang utara dah biasa mkn camtu puteri oii..termasuk la akak..memang mablesss

PuTeRi BoNgSu berkata...

to kak mawar & danishumaira- yolah,yolah puteri zaman batu, korang zaman IT..