27 Mac 2009

Klu TaK MeLeKaT PoN TinGGaL

Assalammualaikum,

AlhaMdulillah bertemu lg kita dipg Jumaat yg mulia ini & dipagi yg mulia nilah temperature mood puteri dah hilang pg tadi. Nk dimarah, dipukul tak sanggup...benda dah jadi tak guna gak nk dibising2kan..

Citenya cenggini. .Pg tadi seperti biasalah puteri & papa antar Afiq gi sek. Kuar dr pintu umah masing2 ada tanggungjwb masing. cam biasa puteri akan bwk handbag, botol air afiq & bj melayu sek agama afiq, papa lak tukang bukak gate sambil bwk 2 beg sek afiq. beg sek agama & beg sek kebangsaan. klu tgk dr mata kasar mcm papa yg g sek ni. bkn afiq. si afiq ni tinggal angkat kasut sek dia jer bwk masuk kete. sbb afiq ni tak nk pakai kasut dr umah, dia selesa pakai selipar je dlm kete baru thegeh2 nk pakai kasut.

Sampai je dpn sek, si Afiq terus menjerit smbil tepuk dahi. Puteri & papa tkejutlah ingatkan knpa. rupa2nya kasut sek tertinggal kat umah. bayangkanlah kengkawan angin ker tak bila degar cmtu. dahlah umah jauh. nk tak nak kena patah baliklah ke sg merab. puteri pon membebel-bebellah dlm kete.

puteri ckp kt afiq:

ko ni mmg btuahlah fiq, apa yg ko ingat.tinggal angkat kasut sndiri jer pon tak leh, klu K#T# tu tak melekat pon tinggal agaknya bla,bla, bla.. si afiq diam jer. tak berani nk menjwp.

puteri klu marah mmg buruk kengkawan. mulalah bahasa tu ber "engko engko".

lg puteri angin papa leh diam je. langsung tak nk sound ank tu. blh lak papa ckp :

sudahlah tu. nk bising2 buat apa. benda dah jadi. kita balik jelah. bukan kita jln kaki pon. aduhhhhhhhhhhhhhhhhhh tolonglah...camgini pon nk bwk cool ker...

bila patah balik ke sg merab, puteri terus antar papa gi keje & baru puteri & afiq balik ke umah. papa gak terlepas diri dr kesusahan ni. eeeeeeeeeee geramnya....

smpai umah opah pulak smbung pok pek kat afiq.

Jam dlm kete dah kul 7.55am dah ni. puteri ckp kt afiq :

mama kena punch card dulu fiq. masuk opis dulu mama nk on komputer dulu & bgtau kt bos yg mama nk antar afiq g sek. mama tak nk bos ingat mama gi ponteng bila mama takde kt meja.

yelah tak baguslah kan kita ambik kesempatan atas kebaikan bos kita. ceh...ceh..ceh...

bila bos dah tau(nsb bos masuk awal ari ni, dpt agaknya mlm tadi.uppppsssss), puteri gilah antar afiq ke sekolah. smpai dpn sek ada lak request dari afiq.

mama leh tak antar smpai kelas. afiq takut cikgu marah sampai sek lambat.

puteri angin lg sekali. angin yg keberapa kali pon tak taulah. rsnya tinggal angin kentut jer yg belum kuar.

ooooooooooooo klu dgn mama, ko lgsung tak takutkan. dgn cikgu kemain lg.

dlm marah2 pon puteri ikutkan jugak kehendak afiq. puteri terus masuk kwsan sek & antar afiq smpai masuk kelas.

Tulah dia cite berangin puteri pg tadi. smbil drive balik ke opis tpikir lak puteri. nasiblah ko anak afiq. klu bukan anak mmg dah lama aku tinggalkan tepi jln. pandai2lah kolah nk usaha cari kasut. nasib ank baru sorang yg sek. klu anak 2,3 buat perangai cmni mesti muka aku dah bkedut & nmpk tuo sbelum usia...

4 ulasan:

ibu/ani berkata...

dugaan tu yang oi.....he3

PuTeRi BoNgSu berkata...

tulah nasib anak -:(

shifa berkata...

akk dah penah kena mcm kau gak, time bdk2 tu sek rendah...... jd berangin mcm pakai minyak cap kapak jer.... he3

PuTeRi BoNgSu berkata...

susahlah cmni kak nk melayan kerenah dia. nk kata tak blh pikir, dah 11 taun.uwaaaa...