5 Mac 2009

BanTuaN KeCemaSaN TuK PeSaKiT StRoK

Ptg smlm smentara mnunggu time balik keje, puteri mbelek email sambil mendelete email lamo2 kt inbox email. Sekali tjumpa email yg sgt bguna tuk puteri.

Mcm yg kengkawan sume tau bulan lps ayah puteri telah diserang strok & puteri ingin berkongsi artikel ini tuk sesiapa shj..

BANTUAN KECEMASAN UNTUK
PESAKIT ANGIN AHMAR / STROKE

Alat yg dperlukan ialah jarum suntikan ataupun jarum jahit yang kebiasaanya ada di rumah. Ianya adalah satu kaedah yg terbukti berkesan dengan izin Allah dan merupakan cara yang agak luar biasa utk sembuh dari penyakit angina ahmar yang boleh membawa kpd lumpuh jika tidak drawat dg segera.

Risalah ini diterjemah dr risalah asal bbahasa Inggeris. Bacalah untuk pengetahuan anda dan mungkin ianya bguna jika ditakdirkan ada antara ahli keluarga, jiran dan rakan2 anda terkena penyakit ini suatu hari nanti.

Ianya amat menakjubkan jika berhasil, luangkan masa anda utk mbacanya dgn teliti dan simpan risalah ini sebab mungkin ada nyawa seseorang yg boleh diselamatkan dengan izin Allah melalui tip-tip yang akan dibincangkan.

Bapa saya meninggal dunia akibat penyakit angin ahmar 3 tahun lalu setelah terlantar lumpuh selama sebulan. Masa itu saya tidak tahu apa-apa tentang rawatan kecemasan utk pesakit angin ahmar.Walau bagaimanapun masih belum terlewat untuk kita kongsi bersama. Sila baca dan sampaikan kpd saudara-mara serta rakan-rakan anda. Yayasan AMAL tidak mempunyai ramai sekarelawan perubatan bg memenuhi permintaan rawatan dari masyarakat setempat. Semoga buletin seumpama ini boleh membantu anda melakukannya sendiri.

Apabila serangan angin ahmar mengenai seseorang, kapilari darah di dalam otaknya mghadapi risiko untuk pecah. Bila anda berhadapan dgn seseorang yg baru tkena angin ahmar dan tidak sedarkan diri, pertama sekali anda jangan panik dan bw btenang. Tidak kira di mana sahaja mangsa itu berada, jangan alihkan ke tempat lain. Kerana pergerakan pada ketika itu boleh menyebabkan kapilari darah di otak mangsa terus pecah. Bantu mangsa untuk duduk dan sokong badannya supaya tidak terjatuh. Jika mangsa terjatuh semula, keadaan mungkin akan bertambah buruk.

Jika di rumah anda ada jarum suntikan (alat yang terbaik), jarum jahit atau pin baju yg tidak berkarat, segera panaskan dengan api untuk disterilkan. Kemudian dgn berhati-hati cucuk kesemua hujung jari-jari tangan mangsa kira-kira 1 mm dalamnya, seperti rawatan akupuntur. Cucuklah sehingga menitiskan darah, jika perlu picitlah jari-jarinya sehingga mengeluarkan darah. Apabila kesemua 10 jari mengeluarkan setitis darah tunggu beberapa minit sehingga mangsa sedar semula.

Jika berlaku perubahan bentuk mulut, tarik telinganya sehingga kemerahan. Kemudian cucuk kedua belah telinga dengan jarum sehingga mengeluarkan 2 titis darah. Beberapa minit kemudian Insya Allah, mangsa akan sedar semula. Tunggu sehingga mangsa benar-benar sedar kemudian bawa dia ke hospital.

Memanggil ambulance semasa mangsa pengsan dan mengejarkannya ke hospital secara tergesa-gesa sebenarnya blh menyebabkan kapilari darah di otak mangsa pecah dan berlaku pendarahan. Sukar untuk mangsa dipulihkan apabila keadaan ini berlaku. Ada kemungkinan daya ingatan mangsa akan hilang sepenuhnya, walaupun dia mampu berjalan semula.

”Saya belajar tentang menitiskan darah bagi menyelamatkan nyawa dari seorang doctor tradisional Cina bernama Ha Bu-Tung yang tinggal di Sun-Juke. Selain itu saya juga berpengalaman mempraktikkannya. Sebab itu saya yakin cara ini adalah berkesan 100%” menurut seorang pengamal kaedah rawatan ini. Tambah beliau lagi ”Pada tahun 1979, ketika itu saya sedang mengajar di Kolej Fung-Gaap dekat Tai-Chung. Tiba-tiba seorang guru lain berlari ke kelas saya dan mengadu; “En. Liu, penyelia kami diserang angin ahmar!.” Saya pun bergegas ke bilik beliau di tingkat 3. Saya lihat penyelia kami, En.Chen Fu-Tien, telah menjadi pucat, percakapannya tak difahami, dan ada tanda-tanda serangan angin ahmar. Saya segera menyuruh pelajar saya membeli jarum suntikan di farmasi dan terus menyuntik jari-jarinya. Apabila kesemua 10 jarinya menitiskan darah, (setiap jari setitis darah), selang beberapa minit muka En Chen kembali kemerahan dan dia membuka matanya. Malangnya mulut beliau masih belum normal, jadi saya menarik telinganya utk mengalirkan darah ke situ. Bila telinganya kemerahan, saya menyucuk kedua-dua telinganya sehingga menitiskan 2 titik darah. Selepas 3-5 minit, bentuk mulutnya kembali normal dan percakapannya kembali jelas. Kami memberikan dia secawan teh panas, merehatkannya seketika sebelum membawanya ke Hospital Wei Wah. Dia ditahan semalaman dan dibenarkan keluar keesokan harinya untuk terus bertugas di sekolah. Keadaan beliau kembali seperti biasa, tiada apa-apa kesan angin ahmar.

Kebiasaanya mangsa angin ahmar yang mengalami pendarahan di otak dalam perjalanan ke hospital adalah sukar untuk dipulihkan seperti sediakala. Angin ahmar adalah antara penyebab utama kematian. Mereka yang bernasib baik dipanjangkan umur tetapi kebanyakannya lumpuh sehingga akhir hayat.

Penyakit angin ahmar ini ada kemungkinan untuk mengenai sesiapa sahaja. Jika semua di antara kita boleh mengingati kaedah penitisan darah ini dan memulakannya segera, dlm jangka masa pendek, mangsa-mangsa boleh kita selamatkan dgn izin Allah dan ada harapan pulih seperti sediakala.

Diharapkan kaedah bantuan
kecemasan mangsa angin ahmar ini dapat dihebahkan supaya penyakit ini tidak tersenarai sebagai penyebab utama kematian di kalangan kita.

Puteri telah pon print artikel ini dan bg kt papa & mak puteri tuk baca. puteri tak minta pkara ini berulang kembali & mintak dijauhkan, tetapi puteri sekeluarga harus mgambil berat mengenai artikel ini tuk saat2 kecemasan.

Syukur alhamdulillah kehadrat Allah s.w.t kerana ayah tercinta puteri telah sihat sepenuhnya drp strok & kami skeluarga perlu lebih bhati2 lg slps ini bg mengelakkan ayah jatuh lg.


Tiada ulasan: