2 Oktober 2009

ToLonGGGG aPi...aPi !!!

Seperti biasa stiap ari Jumaat time lunch puteri akan balik ke umah. Malas nk berpeliseran kt alamanda, bintang @ mn2 shopping kompleks. wahhh..mcm kt Bangi ni byk shopping kompleks.ahaks..kecuali bila time gaji jew puteri & geng2 seangkatan akan merendek ke sana.

Tepat 2 pm puteri telah mnerima kol dr salah sorang lecturer yg mengatakan workshop automotif terbakar. Ya allah...terkejutnya puteri degar berita ni, sdgkan sebelum puteri kuar dr opis tadi, rs2nya workshop ni takde sebarang masalah. masih ramai lg student2 yg kuar masuk dr situ. tak smpi 5 minit kemudian. ibuhani pulak call hp puteri tuk bgtau berita ni. ibuhani takut puteri berada didlm opis @ berada diworkshop. slps letak tel gan ibuhani, embun pg pulak call puteri. masih dgn pertanyaan yg sama di mana puteri berada ketika ini. semua risau mereka takut puteri terperangkap dlm kebakaran. hahaha...jgn risau kwn2ku, puteri berada dlm keadaan slmt & ketika itu puteri masih mamai2 lg baru bangun dr tido. wakaka...sayang korang kt puteri yer...

Bila dah degar berita yg mengejutkan puteri terus solat zohor & bsiap2 tuk gi semula ke opis.

Smpi di opis, bomba dah smpi ketika itu. terasa menggigil kpala lutut bila tgk workshop & bilik2 lecturer dah hangus tbakar.

Puteri pon mulakan misi siasatan. Begini critanya...

Kejadian blaku sekitar pukul 1.45pm ketika sume lecturer & student automotif telah kuar lunch & melakukan solat jumaat. tiba2 kedengaran fire drill berbunyi. dan kebetulan ada sorang lecturer yg tidak kuar solat & beliau telah kedegaran bunyik letupan dibilik bawah iaitu bilik workshop. ohh yer lupa nk explain yg bilik lecturer ni berada ditingkat atas workshop ni. bila beliau tdegar bunyi meletup, beliau terus bergegas turun & menuju kepintu workshop. sebaik beliau menolak pintu, terus tdegar bunyik letupan yg ke2. beliau terus tidak berani tuk masuk kedlm & bertindak mberitahu kpd org lain. dlm masa yg sm 2 org guard telah smpai ketmpt kejadian & terus menelefon bomba.

Didlm workshop ni pula, tdpt 1 bilik opis tuk technician. Kesian puteri kt dia, sbb blh dikatakan beliau telah tinggal sehelai sepinggang. brg seperti handphone, jam tgn & kasut kerja hangus tbakar ketika beliau tinggalkan tuk solat jumaat & lbh menyedihkan PC & laptop peribadi hangus tbakar. tu belum kira segala data2 kerja dlm komputer & dokumen2 dlm filing. aduhhh kesiannya...

Jom kita layan gambar pulak..

abg bomba berusaha memadamkan api

api bpunca dr bhgian workshop(bwh) &
merebak hingga kebilik lecturer dibahagian atas.

safety first yg dah tak safety

musnah segalanya dlm sekelip mata

Sekitar 4.30 ptg, bomba telah bjaya memadamkan api. Bomba tidak membenarkan kpd sesiapa pon tuk masuk ke tmpt kejadian sblm badan penyiasat bomba smpai. puteri ingat polis je ada badan penyiasat, rupa2nya bomba pon ada daaa....

Slps siasatan djlnkan, bomba memberikan arahan kpd mereka2 yg tlibat shj tuk masuk kedlm tmpt kejadian tuk mgambil brg peribadi masing2. Aduhhh kesian tgk muka masing2, sume mengeling kpala. mn taknya sgala PC & laptop masing2 hangus tbakar & nota2 tuk student. blh sewel dbuatnya weiii...

saki baki bilik lecturer yg tak tbakar

pintu masuk opis bilik lecturer

mengeluarkan brg2 peribadi

laptop yg tbakar hnya sparuh.aduhhh...

dinding yg tkopak akibat letupan

buku2 yg tselamat

Cuma puteri terasa kesian pd bos puteri. baru shj 6 bln memegang jawatan sebagai bos dah menghadapi 1 masalah besar yg harus dihadapi. Jenuhlah nk menjawab gan management pasni. apapon punca kejadian bknlah bpunca drpd staff.

Apa2 pon puteri ucapkan syukur alhamdulillah krn tiada kejadian yg meragut nyawa & pastinya ada hikmah diatas apa yg terjadi.

Yg menjadi persoalannya sekarang ialah kt mn diaorg2 ni nk duduk ekk ?? opis & PC sume dah hangus tbakar.cmne nk mengajar & cmne nk buat keje ??

Rasa2 koranglah kan...staff Automotive Engineering dpt cuti khas tak tuk sebulan, dua ni ?? wakaka....