1 November 2011

Ari PeRTaMa Di Meow..

Salam sume.....
Halluuuu...

<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Setiap orang pasti ader aktiviti keluarga.... begitu jugak dengan puteri. Puteri dan seben ske sgt berjalan2, tak kesah la kemana sajer.

Last week kami b2 telah mkn angin ke Kuching, Sarawak. Hadiah beday from mr papa. Flight ni kami telah booking dr bln Feb lg.

Flight kami pukul 12.55pm. Penerbangan selama 1jam 45 minit.

Smpi di airport Kuching, staff hotel dah tggu kami. cewahhhhh cam VIP lak dah ada org tggu. ohh yer slami 3 ari, 2 mlm kami stay kt hotel 360kuching.

Hotel mmg cantik wlupon bilik agak kecik sedikit. oklah tu muat tuk kami b2.

nilah dia bilik ala2 honeymoon tuk kami. nk kata honeymoon malu..so puteri gelarkan "ala2" jelah.wakaka..


bilik mndi kami..byk kenangan ooo kt sini..wakaka lg..

pas check in bilik, kami start merayau kt shopping kompleks.dlm hotel ni dibhgian bwh tersedia shopping kompleks.tapi xdelah besau mn pon.xdelah mcm sogo ke, midvilley ke..

Pas dah merayau terus kami ambik teksi tuk ke pekan kuching iaitu riverside..dr hotel ke riverside mengambil masa lbh kurang 10m. tambang teksi pula sebyk RM 12. Hotel kami duduk ni pon ada menyediakan transport tuk ke riverside tapi ada masa2 yg dsediakan tuk kesana. Leh kerna kami b2 tkinja2 & x sabar nk tggu schedule tu so kami ambik je teksi..



Pemandangan di pekan Kuching.

Yg bestnya di tepi sg ni ialah kita boleh menyeberang sungai dgn menaiki sampan. Tambang hnya 50sen tuk ke kg Boyan.

posing itu WAJIB!!!

teruja oooo nk naek sampan ni. kt KL mana ada...

nk naek sampan lak kena pandai balancekan bdn. klu x thuyung hayang dbuatnya. silap aribln terantuk kepalak kt siling sampan.hohoho..

Dah smpi kt kg Boyan..

Istimewanya kt kg ni ialah kek lapis SARAWAK & ikan masin terubuk.

Smpi sini trus carik kedai mkn. masa ni dah kul 6ptg. peyut mmg dah bkeroncong. last mamam kul 10pg kt umah. mmg wajiblah peyut mintak diisi.

Mr papa tnya pd penduduk sini mn kedai mkn yg paling best kt kg ni. So diaorg recommandkan kt sini..



MY VILLAGE BAROK LODGE

Kedai 2 tingkat.diperbuat drp kayu. sgt menarik..


kasi chan mr papa posing lak..

kami mmg carik menu yg pelik2 je disini..menu pertama yg pelik ialah :

AYAM BAKOK


ayam bakok ni dimasak ddlm buluh. mcm kita lemang ar..

ayam bakok sebenarnya ialah ayam sup dicampur dgn sayur pucuk ubi.


ni pulak namanya umai. isi ikan yg telah dperah limau.

nilah dia aym bakok yg telah dkeluarkan dr buluh. Satu buluh ni bole dimkn seramai 4,5 org hidangan. byk lebih oo, tak abis kitaorg bedal..

pas dah kenyang, kami mulakan destinasi yg seterusnya.

Byk2 kek lapis, puteri recommendkan kek lapis Dayang Salhah..mcm2 perasa ada. Selain Dayang Salhah, ,MIRA kek lapis x kurang hebatnya.

Harga pon bpatutan iaitu hanya RM10 hingga ke RM25 dan siap packing masuk kedlm kotak.

Nilah dia ikn masin terubuk.

harga juga sgt2 bpatutan. bermula dr rm 7 hingga rm 10. murah sgt2 & siap2 packing dlm kotak tuk dbawa blk ke semenanjung.

Settle borong kek lapis & ikan masin ari pon dah golap. dah mlm..kt sini 715pm pon dah gelap sgt puteri rskan. waktu solat pon awal kt sini.

Kita smbung ke episod seterusnya..Tungggggguu....

4 ulasan:

nadyia mancetero berkata...

wah...best nye....hehe..banyak kenangan tu tak leh blah..hahahaa

Ibuhani berkata...

Amboii...honeymoon sakan! Cipta sejarah kat semua tmpt....biar setiap kali nmpk tmpt2 tu, pu3 n hubby akn teringat kenangan2 manis yg hanya kau org b2 jer tahu.....boleh mnjdkn kau org b2 bertmbh intim gitu.....nanti smbg lg ye...... :)))))

danishahumaira berkata...

muahahahaha kenapa tak upload gambar dlm bilik air hahahahahaha sengal

PuTeRi BoNgSu berkata...

nadyia, ibuhani & lin-
byk sgt kenangan terindah kt sana..wakaka..
10q korang..